José Mourinhos kritikk av Luke Shaw var berettiget, men til hvilken pris?

Den unge forsvarer ble utpekt etter Manchester Uniteds ufattelige 3-1-nederlag til Watford i helgen. Han var ikke den første personen som ble behandlet på denne måten av manager denne sesongen: Eric Bailly, Daley Blind og Jesse Lingard har allerede følt kanten av Mourinhos tunge. Men portugisisk var absolutt unsparing. “Vår venstreback er 25 meter unna i stedet for fem,” sa han om Shaws engasjement i Watfords viktige andre mål. “Gi ham 25 meter og du må trykke. Men nei, vi venter. Det er en taktisk, men også mental holdning. “José Mourinho:” Jeg hjelper så mange mennesker, så hvorfor ikke også mate Einsteins? “Les mer: sk-bonus.com

Det har vært teorier og motteorier om hvorfor Mourinho gjorde hva han gjorde. Murmurer fra Shaws leir har antydet at spilleren har blitt opprørt.United har selv gjort det kjent at de ser utrolige kommentarer som ikke bare en del av Mourinhos karakter, men i tradisjonen med Sir Alex Ferguson selv. Ingen av disse har løst nøkkelspørsmålet skjønt: om slik taktikk er noen gang virkelig effektiv.

Den eneste store kvalifiseringen til hele debatten er at hver enkelt person er annerledes, og et forhold mellom en leder og en ansatt vil skille seg fra person til person. “Noen spillere kan svare på det du aldri vet,” sier David Pleat, den tidligere Tottenham-sjefen og direktør for fotball. “Du vet ikke hva forholdet er mellom spilleren og lederen. Vet du heller ikke motivasjonen bak det som ble sagt og hva de diskuterte i privat. Men for å gjøre det offentlig, er det normalt en siste utvei. Du kan ikke gi en endelig advarsel til en spiller.Du kan til et medarbeider, men ikke en spiller. Så noen ledere kan se dette som en ekvivalent. “Steve Peters har jobbet som sportspsykiatriker for både Liverpool og Roy Hodgson i England, og sier at aspekter av atferd alltid vil være ugjennomtrengelige. “Du må være en tankeleser å vite hvorfor noen ville offentlig kritisere [en ansatt]. Du må spørre dem direkte for å finne ut hva de har, “sier han og tilføyer” men noen ganger vet folk bare ikke hvorfor de har gjort noe. ”

Det er klart at Ulemper til offentlig kritikk er mange og store.Ideen, for eksempel at noen spillere vil trives under presset, er usannsynlig å være sant, sier Peters. “Det var klart at svært få mennesker ville reagere godt på offentlig kritikk, sier han. “Vi er alle unike individer og reagerer veldig annerledes avhengig av en rekke faktorer. For eksempel blir vi vanligvis ikke rammet hvis vi er robuste eller hvis det som skjer, ikke har noen betydning for oss. Så det kan ikke være om personlighet, men om tro eller evner til å håndtere følelser. Men selv om en kritikk er berettiget, er det mulig at det blir en følelse av ydmykelse og en reaksjon på dette for å forsvare [deg selv] eller angripe kommentaren.Vi er i naturen følelsesmessige skapninger, og for de fleste er medfølelse sterkere enn en rebuke. “Manchester Uniteds Wayne Rooney: Jeg kan håndtere” søppelkritikk “Les mer

For Pleat er det scenarier der Offentlig kritikk kan ha en positiv effekt, men ikke nødvendigvis på den enkelte. “Du kan kritisere din beste spiller for å vise de yngre medlemmene av laget ditt at du ikke er redd for å utfordre toppmannen. Det kan være motiverende for dem å se det, sier han. “Men det du aldri ville gjøre er å kritisere en ung spiller i det offentlige. Det er vanskelig nok for dem å bryte gjennom den tøffe atmosfæren i et omkledningsrom som det er, uten at du banker selvtillit.Det er sannsynlig å alienere resten av truppen som vil se på hva som har skjedd, og se det som urettferdig. ”

Og der ligger gni. Fordi mens en leder som snakker ut av å slå på arbeidsstedet ditt, kan føre til noen vanskelige møter, kan man i topp-flight fotball bety at man skriver ut millioner av pund. “Moderne spillere er delikate varer, men de er også svært verdifulle,” sier Pleat. “Selv om de er på det jeg vil kalle en minimal Premier League-kontrakt på £ 20.000 i uken, er det en million pund i året som du setter i fare. En leder kan se på [en spiller som har blitt kritisert] og si: “Jeg har nå et ansvar for million pund.” “I den febrile verden av moderne fotball er det få ledere som har råd til å ta en slik risiko (selv om Mourinho kan være et unntak).Faktisk har mye av det som har endret seg i spillet de siste to tiårene bidratt til å svinge maktbalansen bort fra lederen til spillerne Unibet alternatív link og deres agenter. Spillere har for det meste sosiale medier som kan lufte sine klager eller det mottatte øre av en vennlig journalist. Det er også den aktive antennen til PFA, som kunne bringe deres brønnbærende heft til å bære på en tvist. Så brutal som det kan være, er den offentlige dressing ned et av de få verktøyene som en leder har igjen i deres arsenal. Så hvis ting blir klissete på Old Trafford, og kanskje selv om de ikke gjør det, forventer Mourinho å bruke det igjen.